tiistai 13. joulukuuta 2011

Mokkaleivät

Mokkaleipiä
 
Ostin kesällä Euran Pirtiltä kirjan Lounaissatakuntalaisten pitokokkien parhaita. Selailin kirjaa tässä yksi päivä ja ihastuin ikihyväksi. Tutun pitokokin Jennyn mokkaleipien ohje sieltä löytyi. Olen tehnyt mokkaleipiä useasti, mutta ohje on ollut erilainen.
   Minulla on näihin mokkaleipiin hyvin "lämmin" suhde. Ei ihan siksi, että ne ovat suusssulavia Vaan   Yli neljäkymmentä vuotta sitten, kun nuorena, ujona tyttönä tulin tähän taloon, oli aika pian talossa juhlat. Tämä samainen pitokokki oli valmistelemassa juhlia. Tehtiin myös näitä Jennyn mokkaleipiä. Minun tehtäväksi tuli pölysokerikuorrutuksen laittaminen leipien päälle. Minusta oli aika hienoa vetäistä veitsellä se kuvio siihen päälle. Mutta ei se mitään. kun oli tovin työtä tehnyt, Jenny sanoi. "Sinultahan tuo työ sujuu nopeasti ja hyvin." Ne sanat muistuvat vielä vuosikymmenten jälkeen mieleen ja ilahduttavat. Olihan pitokokit tuolloin ja tietysti vieläkin hyvin arvostettua ammattikunta. Hyvä kannattelee kauas.

Jennyn ohje:
Mokkaleivät
1/2 kg voita, 1/2 kg sokeria, 1/2kg perunajauhoi, 1/2 kg vehnäjauhoi, 3kpp kermaa, 1tl leivinj. , 1tl soodaa
Täyte; 100g voita, 50g sokeria, n. 1kpp kylmää kahvia
Päällys: 1prk pölysokeria, vettä sen verran, että tulee paksuhko seos, pieneen osaan 1rkl kaakaojauhetta (koristelu)

Voi vaahdotetaan, kuivat aineet sekoitetaan ja vuorotellen kerman kanssa kulhoon. Annetaan olla 2 tuntia viileässä. Kaulitaan ohueksi ja otetaan pienellä pyöreällä muotilla kakkuja. Paistetaan 200 asteessa vaaleaksi. Täyte sekoitetaan ja laitetaan kaksi piparia yhteen. Sekoitetaan pölysokeri ja vesi, otetaan pieni määrä, johon sekoitetaan kaakaojauhe. Veitsellä on hyvä päällystää piparit. Tee heti ppällystetylle piparille kaakaosekoituksella pari "viivaa" piparin päälle ja vetäise veitsellä pokittain.
Tästä annoksesta tuli 150 piparia. Välitäytteen määrä oli aika knafti.

1 kommentti:

  1. Taitavat olla aika hyviä, näyttävät kyllä herkullisilta:)

    VastaaPoista

Kommenttisi ilahduttavat minua:)

Lukijat

Sivun näyttöjä yhteensä

Tunnustus Eijalta

Tunnustus Eijalta
KIITOS!

Kiitos Eijalle

Saatu Tainalta ystävänpäivänä 14.2. KIITOS!

Hae tästä blogista

gallery

Quilting Gallery Logo