Lipstikka

Sain muutamavuosi sitten lipstikan plantun, en muista mistä. Se viihtyy oikein hyvin meidän puutarhassa. Se on vanha lihakeiton mauste, aika jännän makuinen. Laitoin viimeksi nakkikeittoon, maistui tosi hyvältä. Mietin, että kyllä sitä voi käyttää monessa paikassa. Katkoin sen tänään ja niputin ja laitoin kuivumaan pannuhuoneeseen. Se pitää aika varhaisessa vaiheesssa "poimia". Kuivaattuna se säilyy pitkään. kiva tuliainen kauniissa purkissa. Purkissa pitää olla tiivis kansi.

Niputus
Kuivattua lipstikkaa
Yrttisarja 5/5: Lipstikka eli liperi

Lipstikka on keittiöpuutarhan komistus, jolla on hoidettu vatsavaivoja ja ihmissuhteita.
Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale) on jo vuosituhansia ollut ratkaisu ilma-, ruoansulatus- ja suolistovaivoihin, mutta yhtä yleistä on ollut sen käyttö lemmenyrttinä. Lipstikanjuuritee on perinteisesti myös keino vähentää jalkojen turvotusta, sillä se poistaa nesteitä. Suuri määrä lipstikkaa saattaa aiheuttaa supistuksia, joten muinoin se auttoi synnyttäjiä. Lisäksi yrtillä on estetty maidon happanemista, poistettu punasilmäisyyttä ja karkotettu tuhohyönteisiä.

KASVATUS Monivuotinen, pakkasenkestävä lipstikka viihtyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa. Jopa parimetriseksi kasvava kasvi tarvitsee runsaasti tilaa sekä kalkkipitoisen, ravinteikkaan ja kostean maaperän. Se viihtyy puolivarjossa. Rohdokset valmistetaan yleensä juurista.

SÄILYTYS Kuivatusta lipstikasta häviää aromi nopeasti, joten lehdet kannattaa käyttää tuoreina tai pakastaa. Juuria ja siemeniä voi kuivata.

VAROITUS Munuaistulehduksesta, munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivät ja raskaana olevat eivät saa nauttia lipstikkaa.


Kommenttisi ilahduttavat minua:)

Lukijat

Sivun näyttöjä yhteensä

Tunnustus Eijalta

Tunnustus Eijalta
KIITOS!

Kiitos Eijalle

Saatu Tainalta ystävänpäivänä 14.2. KIITOS!


Hae tästä blogista

gallery

Quilting Gallery Logo